Tack för bra vecka!

Tack alla som gjort vår medverkan Pride möjlig, har varit en otroligt bra vecka!! Tältet har varit välbesökt, mycket tack vare Sofia Modigh som fixade bäst inredningen. Alla duktiga partister, vi hade så god stämning i tältet, tack! Sedan är jag så hedrad över att Erik Slottner och Magnus Kolsjö och jag fick motta regnbågspriset från RFSL Sthlm!!

Intervju med mig i Dagens juridik och Ekot sedan omnämnande i Världen idag och Dagen, Fria tider.

Bra bloggat av Kristdemokrater och några snälla Alliansare.

Jag har också lovat att (S)ebastian ska få svar på sina frågor han ställde på sin blogg;

Först vill jag säga att det för mig är viktigt inte bara vad jag tycker, utan att vi får en bra och saklig diskussion i partiet, som ibland kan leda till ändrad politik, i vilken riktning det än blir.

–         Du sitter i riksdagen sedan 2010, vilka egna HBT – relaterade förslag har du hittills lagt?

Jag har  exemplevis lagt en motion rörande Flyktingstatus för personer som riskerar förföljelse på grund av sin sexuella läggning.

Sedan har jag följt upp denna med ett seminarium i riksdagen och kommenterar fortfarande vid varje tillfälle. Sedan skrev jag en motion om utvidgad hetslagstiftning som jag dock ej kunde lägga, då man i majoritet ej lägger motion i eget utskott. Denna har jag dock belyst i en riksdagsdebatt.

Därutöver har jag lagt en motion till vårt riksting om avskaffande av tvångssterilisering.

–         Vilka är dina ambitioner på HBT – området i riksdagen?

Jag som jobbat som humanjurist vill att vi kommer längre i asylfrågorna. Sedan motverka diskriminering inom olika områden för så länge människor känner sig diskriminerade och kränkta finns det jobb kvar att göra i politiken.

 –         Kommer du rösta emot ditt eget parti om det är frågor på området där du tycker annorlunda?

I de frågor jag har drivit tydligt inom pariet, som vi haft uppe på vårt riksting och där jag där reserverat mig emot ett annat beslut än det jag drivit så kommer jag att göra det. Tvångssteriliseringen är en sådan.

 –         Anser du att det är rätt att samkönade föräldrar ska ha möjligheten att adoptera?

Jag tycker det är synd att den motion som lades till vårt riksting, om en utredning king frågan, inte gick igenom och jag skrev bland annat en artikel inför rikstinget om just partistyrelsens svar. Partistyrelsens förslag vann med 147 röster mot 117. Jag tycker att det största problemet är att vi hänvisar till remissvar från myndigheter som sedan flera år ändrat sig, och att det hade varit en styrka att bifalla den motion som lades. Den innebär nämligen att partistyrelsen skulle ges i uppdrag att utvärdera partiets politik på adoptionsområdet i förhållande till den nya forskning som kommit på området. Jag som själv bott i Indien i ett halvår och sett alla föräldralösa barn som bor på gatan brukar ta det som ett exempel att ett liv i Sverige med två föräldrar, vilket kön de än har, alltid är ett bättre alternativ. Genom den adoptionen ges möjligheter till exempelvis utbildning och mycket annat, möjligheter de aldrig får annars. 

 –         Anser du att det är riktigt att HBT – personer som så önskar ska få gifta sig i kyrkan?

Jag ser fortfarande fördelar med förslaget om civilrättsliga samlevnadsbalk som vi lyfte som alternativ under förra mandatperioden. För så länge samfund sitter på vigselrätten och kan säga nej till att viga människor som då känner  sig utanför, diskriminerade och kränka – ja då är det ett dåligt system. Så jag tycker i så fall att alla ska gifta sig borgligt och sedan att alla ska få inrama sin kärlek med en fest, en välsingnelse i kyrkan eller i andra samfund eller hur man nu vill. Så det gäller att hitta ett system så att alla som vill gifta sig i kyrkan känner sig lika välkomna. Nu gäller lagen och jag jobbar inte för en ändring, men jag frågar alltid när jag träffar olika samfund hur de jobbar med att alla ska känna sig välkomna. 

 –         Kan man sitta i riksdagen, Sverige 2011, om man anser att samkönade förhållanden med barn i hushållet ökar pedofili och förekomsten av tidelag?

Det är ytterst en fråga för partiledningen, men med tanke på de utalande som riktats mot mig, Magnus och Erik (att vi inte skulle vara Kristdemokrater för att vi drivit vissa HBT-frågor) så bör vissa kanske inte kasta sten i glashus…  

Update:

Erik intervjuad i QX. Jag intervjuad i Tro och politik. Tillsammans med 27 andra partiföreträdare skriver jag varför vi bör finnas på Pride 2012 i Kristdemokraten. Å så gubbarn som bara vill missförstå, vi var tydliga på Pride vad rikstinget kommit fram till och RFSL var tydliga i sin motivering varför just vi tre fick priset. Sammanblandningen sker bara av dem som så tydligt vill missförstå. Detta är dock en bra debattartikel i samma tidning Dagen som fick mig att bli glad! Debatten fortsätter inte bara om Pride utan också om HBT-frågor.

Dagens juridiks chefredaktör skriver en tänktvärd krönika med anledning av Pride och diskussionerna under veckan.

Var social, dela med dig!
,